Det har blivit allt vanligare bland svenskar att resa till Norge och arbeta. Detta kan vara under en viss period eller under en längre tid. Särskilt populärt har det kanske blivit bland ungdomar att resa dit en period och arbeta. Det har så klart sina fördelar, bland annat är genomsnittslönen högre i Norge än i Sverige. Men självklart behöver man skatta även om man jobbar i Norge. I den här artikeln beskrivs lite om vad som gäller när det kommer till beskattning i Norge.

För att arbeta i Norge krävs det ett arbetstillstånd, detta är dock inget vi i Sverige behöver tänka på eftersom alla som är medborgare i något av de nordiska länderna har rätt att arbeta över hela norden utan att behöva skaffa varken uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Däremot behöver man ett skattekort. Det kan man skaffa genom att gå till ett så kallat likningskontor där man kan ansöka om ett sådant. Man får då fylla i uppgifter som sin adress och sitt namn och vad man förväntas tjäna under året. Därefter tar det vanligtvis cirka två veckor innan du får ditt skattekort hemskickat.

Skattekorten finns i två varianter kan man säga. Det vanligaste alternativet är att man använder sig av skattetabell. Då beräknas skatten automatiskt utefter vad du tjänar per månad. Det finns också något som kallas för procentkort som innebär att man själv kommer överens med en handläggare om vad man vill betala i skatt. Väljer man dock att betala för lite kommer man att behöva betala tillbaka detta vid ett senare tillfälle.

Det är viktigt att man skaffar sitt skattekort i tid eftersom arbetsgivaren annars blir tvingad till att dra av hälften i skatt. Dock får man i sådana fall givetvis tillbaka pengar vid deklarationen. Avslutningsvis så betalar man olika skatt beroende på var man bor i Norge, så det är alltid bra att kolla upp vad som gäller där man har tänkt att bo.