Skatt på kapital

Sverige är ett land som är känt för sina relativt höga skatter och det är många regler att hålla reda på som privatperson när det kommer till inkomster och skatter. Alla inkomster måste beskattas och när du jobbar och betalar skatt får du betala den skattesats som finns i den kommun där du är folkbokförd.

När kapitalet växer

Det finns många sätt, utöver så kallat lönearbete, att tjäna pengar på. Många människor försöker att dryga ut sin månadsinkomst genom att antingen tjäna passiva inkomster eller att jobba med en sidoverksamhet, som t.ex. en hobby som kan generera en mindre summa pengar varje månad.

Alla inkomster som bidrar till ditt kapital måste deklareras till Skatteverket. När du innehar en anställning skickar arbetsgivaren ett besked till Skatteverket hur mycket du har tjänat under det gångna året och du får denna uppgift på en s.k. kontrolluppgift hemskickad till dig. Om du hyr ut ett rum hemma hos dig räknas detta som en inkomst, och denna ska redovisas till Skatteverket som i sin tur räknar ut hur mycket skatt du ska betala på ditt kapital.

Är du engagerad i börsen och gillar du att investera i fonder och i aktier? I dag är det vanligt att man sparar och investerar i ett investeringssparkonto (ISK) vilket är mer förmånligt rent skattemässigt jämfört med ett vanligt fondkonto. Du behöver självklart betala skatt på ditt kapital som finns på ditt ISK men här betalar du en schablonskatt årsvis som bestäms av statslåneräntan. När du använder ett ISK behöver du inte redovisa alla fond- och aktievinster utan kapitalet beskattas en gång per år. Du kan ansöka om ett ISK hos de flesta bankerna, både de fysiska och online-baserade.

Avdragsgill ränta

En viktig sak som gör att du kan betala mindre i skatt är att du får dra av dina räntekostnader mot din inkomst. Så kallad räntereduktion.  Bra information om ränteavdrag på lån hittar du på sambla.se som har en bra frågor och svar sida.

Håll dig hemma

Att betala skatt på kapital enligt regelverket är en självklarhet även om vissa gärna vill undkomma svenska skatt på kapital genom att flytta sina besparingar utomlands. Förr ansågs detta vara gynnsamt men i dagsläget är Skatteverket på tårna när det gäller flytt av kapital utomlands så att inga oegentligheter begås.