I Sverige finns det flera olika momssatser och många gånger är vi konsumenter inte särskilt upplysta om vilka momssatser som gäller för vilka varor och tjänster. Här ska vi ge en kort summering över skatt på olika köp.

0 % skatt

Det är inte många varor som är momsbefriade, men det finns några. Personaltidningar och medlemsblad hör till de få saker som har 0 % i moms såvida att de inte utkommer mer än 4 gånger per år. Tandvård och sjukvård är momsbefriad samt ytterligare några områden.

6 %

Det finns faktiskt en hel del i vårt samhälle som är belagt med endast 6 % i skatt. När du ska besöka ett idrottsevenemang får du betala 6 % i moms på din entrébiljett, och detsamma gäller om du behöver hyra t.ex. skidutrustning när du är på fjällsemester. Tycker du om att läsa böcker och tidningar? Då har du tur för att stora delar av litteratur som är s.k. fysisk, ej e-bok, är belagd med 6 % moms, vilket av många anses vara en rimlig skattesats. Även ritböcker och målarböcker för barn har endast 6 % i skatt.

12 %

Många av vårt livsmedel som vi äter betalar vi 12 % i moms på. Här ingår framförallt livsmedel som mejeriprodukter och spannmål men i denna kategori ingår även alkoholfria drycker samt vatten på flaska och tuggummi. Det är inte enbart livsmedel som du betalar 12 % i skatt på utan även konstverk som säljs direkt av konstnären. Behöver du hjälp med att reparera din cykel eller gräsklippare är momsen 12 % för dessa tjänster.

25 %

En stor del av de varor och tjänster som handlas i Sverige är belagda med 25 % skatt och här ingår bland annat e-böcker, tidningar online, hushållsnära tjänster, skönhetsvård, naturläkemedel, djursjukvård, streaming-tjänster, artistförmedling samt mycket mer.

Genom att vara insatt i att det finns olika skatt på olika tjänster/varor kan du medvetet styra dina inköp och därmed göra aktiva val för din ekonomi. Det ska framgå på kvittot hur mycket som du har betalat i moms för den varan/tjänsten som du har köpt.